За курорта

Кранево е малък и спокоен курорт на северното българско черноморско крайбрежие в община Балчик. Стратегическото място на курорта, в много добре развит туристичеки регион – само на 8км от КК Златни Пясъци и директната връзка по плажната ивица с КК Албена, го прави една от най-желаните дестинации на българското черноморие и привлича всяко лято хиляди туристи от цял свят. За разлика от курортите в съседство, не е толкова гъсто застроено, пренаселено и шумно. Точно обратното Ви очаква в Кранево! Съчетанието от изворна минерална вода, живописен плаж и чист въздух, го правят привлекателно място за туристи, търсещи спокойствие и релаксираща почивка, в един тих и зелен курорт. Частни квартири и хотели, уютни кафенета, ресторанти, заведения за бързо хранене и нощни клубове, ще направят почивката Ви разнообразна и пълноценна.

Плажът е от светъл фин пясък, със слаб наклон на прибежното морско дъно, поддържан и чист. Дължината му е около 6км., а ширината на места достига до невероятните 130м.

Кранево е разположено на мястото на древна римска крепост, известна под името „Екрене”, в центъра на китна долина, закътана от всички страни с възвишения, спиращи ветровете  – климатът е мек и приятен, силно повлиян от морето. Край селището тече река Краневска, а в северната част на курорта, обширната плажна ивица прелива в живописни дюни, граничещи с националния резерват  „Балтата”, който пази най-северните части на европейската лонгозна гора, разположен около устието на река Батова и се свързва със съседния курорт Албена, на места има и варовити скали.

След втората балканска война и Букурещкия мирен договор през 1913, Кранево попада в пределите на Румъния, а през 1940г. е върнато на България. Именно от този период са и повечето туристически обекти в близост. На 3км южно от курорта е била границата с Румъния по време на окупацията, а на север в град Балчик, само на 17км, се намира двореца на румънската кралица Мария и ботаническата градина. В близост, на нос Екрене, можете да видите и останки от старата антична римска крепост. Наблизо са също нос Калиакра, Аладжа манастир, манастир Св. Константин и Елена, гр.Варна и много други. Туристите също имат възможност да се запишат за най-различни екскурзии и атракции, като Jeep Safari  и др.